Dostupni linkovi

Grčka priprema nove ideje za rešavanje spora oko imena sa Makedonijom


Grčka ozbiljno priprema nove ideje za postizanje kompromisnog rešenja sa Makedonijom za spor oko imena te susedne zemlje, prenela je danas televizija Telma.Te ideje će, kako je navedeno, do kraja ove godine grčka diplomatija predstaviti pred Ujedinjenim nacijama (koje posreduju u sporu oko imena), kao i svim zainteresovanim stranama ca ciljem da se o njima otvori debata.

Taj proces će se, navodi Telma, odvijati u poverenju daleko od očiju javnosti kao bi dao rezultat. Zvanična Atina ne očekuje da se odmah nadje rešenje oko imena, ; već da se ode korak napred u tom sporu.

Prema toj makedonskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ;grčki izvori brifiraju da će o tome če biti reč na susretu ministara spoljnih posova Grčke i Makedonije, Nikosa Kocijasa i Nikole Poposkog, u četvrtak u Atini.

Grčka vlada ima nameri da budu poredožene ideje i moguće tačke kompromisa koje će biti prihvatljive za obe strane, prenosi Telma i navodi da se prema grčkim izvorima ne očekuje bilo kakav napredak pre vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji koji bi trebalo da budu u aprilu naredne godine.

Zvanična Atina smatra da debata o idejama za rešavanje spora sa Makeodonijom oko imena te zemlje ne može da čeka idealni politički moment u dve zemlje, kao da večno neće da čeka ni medjunarodna zajednica.

Makedonski minister spoljnih poslova Nikola Poposki je pred polazak na sastanak u Atinu rekao da to neće biti samo formalna poseta, ; zato što se dešava prvi put posle 15 godina.

XS
SM
MD
LG