Dostupni linkovi

Milanović: Još nemam 76 potpisa da budem mandatar


Završile su konzultacije predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović s čelnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom.

Ništa nije dogovoreno jer nitko nema većinu od 76 zastupnika.

Čelni čovjek koalicije Hrvatska raste i predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je da samo lider Domoljubne koalicije i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ili on kao čelnik SDP-a i koalicije Hrvatska raste imaju izborni legitimitet da postanu premijerom. Nestranački premijer bio bi na neki način prevara birača, rekao je Milanović.

Smatra i da odgovornost leži na izabranim saborskim zastupnicima koji, kaže, moraju donijeti odluku hoće li se konstituirati. Dok to ne učine, na neki način drže zemlju taocem, rekao je Milanović koji, potvrdio je, nema dovoljnih 76 potpisa potpore da bude mandatar Vlade, ali ima "značajno više od Karamarka".

Milanović je kazao i kako u Ustavu nema roka u kojem netko treba dobiti mandat niti ne piše da predsjednica može sazvati Sabor i raspisati izbore. Kazao je i kako ga zaključci ustavnih stručnjaka, koji su danas bili na sastanku kod predsjednice, ni na što ne obvezuju.

XS
SM
MD
LG