Dostupni linkovi

Američki ambasador: Nasilje u skupštini Kosova je razočaravajuće


Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, razočaran je što se opozicija nije odazvala pozivima državnog tajnika Johna Kerrya, da odustane od nasilnih akata.

“Ovdje sam da podržim normalno funkcioniranje Skupštine, i razočarao sam se što su nekoliko poslanika ponovo aktivirali suzavac u Skupštini. To je razočaravajuće. Kao što znate, Skupština je trebala usvojiti budžet za slijedeću godinu, a pored toga je i duga lista važnih zakona za razmatranje, koji su nužni za Kosovo”, kazao je Delawie.

On je takođe izrazio zabrinutost što dva poslanika opozicije, kojima je izrečena mjera kućnog pritvora, smatraju da nije njihova obaveza za poštuju pravila i zakone koji važe za sve građane Kosova.

“Na kraju bih rekao nešto i o porastu nacionalističke i ksenofobijske retorike posljednjih dana. Mislim da je Balkan dovoljno prošao kroz takvu retoriku, i nadam se da će tome doći kraj”, kazao je između ostalog američki diplomat.

Delawie je podsjetio poslanike da građani Kosova žele ekonomski razvoj, nova radna mjesta, te da ono što se događa u parlamentu ne pomaže ostvarenju tih ciljeva.

XS
SM
MD
LG