Dostupni linkovi

Ditman: Tvrdnje o državnom udaru su bile preterane


Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je, povodom nedavnih tvrdnji o navodnom državnom udaru u Srbiji da su neke izjave u medijima poslednjih nedelja bile preterane.

"Državni udar je zaista veoma ozbiljna stvar i treba s velikim oprezom taj pojam upotrebljavati. Naravno da su u demokratskom društvu potrebne rasprave i diskusije, pa i kontroverzne diskusije i debate, ali treba ih voditi na konstruktivan način", izjavio je Ditman u intervjuu za list Politika.

Ditman je rekao da nema informaciju o tome da neki zapadni krugovi žele da ruše ili destabilizuju Vladu Srbije.

"Mi podržavamo proces sprovodjenja reformi i to u tesnoj saradnji s Vladom. To je potvrdio i moj ministar spoljnih poslova prošle nedelje u Beogradu", rekao je on.

Govoreći o predstojećem otvaranju pregovaračkih poglavlja u Briselu, Ditman je rekao da se Poglavlje 35 bavi pregovorima o normalizaciji i da zajednički pregovarački okvir predvidja da na kraju procesa normalizacije treba da bude usvojen pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, i da je to sadržaj pregovaračkog okvira na koji je pristala i Srbija.

"Pregovori se vode u skladu sa zajedničkim okvirom koji smo unutar EU utvrdili i na koji je Srbija pristala. Okvir predvidja da poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, i pogavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, zbog značaja tih poglavlja, budu otvorena na samom početku pristupnog procesa", rekao je on.

XS
SM
MD
LG