Dostupni linkovi

Hilari Klinton: Tramp više nije smešan nego opasan


Posle poziva Donalda Trampa da se muslimanima zabrani ulazak u SAD Hilari Klintion više ne smatra da je Tramp smešan, već da je opasan, a politička elita ima muke da odgovori na njegove ispade jer u osnovi ne "razume taj fenomen," piše danas Njujork tajms.

Do ponedeljka kada je Tramp, kandidat za nominaciju republikanske stranke na predsedničkim izborima, predložio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, Klintonova, kandidat za nominaciju Demokratske stranke, jedva se uzdržavala da se glasno ne smeje na pomen njegovog imena. Sada joj više nije smešno, navodi njujorški dnevnik.

Ona je ove nedelje u gradiću Vaterlo u Ajovi u okviru predsedničke kampanje žestoko kritikovala Trampa rekavši da trguje "predrasudama i paranojom", a da je predlog o muslimanima "ne samo sramotan već i opasan".

Klintonova međutim takođe u svojim izjavama nastoji da uvaži i izvesnu promenu rasploženja u biračkom telu koju očigledno Tramp koristi.

"U redu je plašiti se. Kada se loše stvari dogode to izaziva zabrinutost i strah. Ali kada se saberete, naročito kada ste lider, onda gledate šta možete da uradite s tim u vezi," rekla je ona.

Posle Trampove reakcije na teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji 2. decembra i u svetlu njegovog konstantno dobrog rejtinga Klintonova i njen izborni tim primorani su da menjaju način gledanja na tajkuna koga su dosada uglavnom tretirali kao uzgredni televizijski rijaliti program.

Razlog za to su i neki birači, navodi Njujork tajms citirajući izjavu sedamdesetogodišnjeg Džona Dirija, koji je pristalica Klintonove ali se slaže sa Trampovim predlogom o muslimanima.

"Slažem se sa njim. Ne bi trebalo da puštamo te ljude u zemlju," rekao je on.

"Moram da kažem da više ne mislim da je smešan," rekla je Klintonva sinoć gostujući u emisiji televizije En-bi si, dodajući da je Tramp "prešao granicu" u svojim komentarima.

XS
SM
MD
LG