Dostupni linkovi

Australija: 15-godišnjak osumnjičen za terorističku zaveru


Australijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petoro ljudi, uključujući 15-godišnjeg dečaka, zbog terorističke zavere, a vlasti te zemlje izrazile su veliku zabrinutost zbog sve mlađe dobi osoba koje se radikalizuju.

Tinejdžer i jedan 20-godišnji muškarac su uhapšeni jutros i optuženi za zaveru izvršenja pripremnih dela za teroristički napad na zgradu jedne državne institucije, saopštila je policija, a prenela agencija AFP.

U policijskom saopštenju se navodi da su ostala trojica, koja se već nalaze u zatvoru i stari su 21 i 22 godine, kasnije optuženi za isti zločin.

Jutrošnja hapšenja i optužnice rezultat su dokaza prikupljenih tokom racija sprovedenih u Australiji krajem prošle godine, tokom kojih je privedeno 15 ljudi i otkriven navodni plan za kidnapovanje i odsecanje glave jednom građaninu.

Zamenik komesara za bezbednost australijske federalne policije Majkl Filan je dodao da zavera zbog koje su sprovedena najnovija hapšenja nije nova, već povezana sa prošlogodišnjom operacijom tokom koje je prvi put otkriven materijal koji ukazuje na plan napada na zgradu neke državne institucije.

XS
SM
MD
LG