Dostupni linkovi

Han u Beogradu


Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han boraviće danas u poseti Srbiji.

Han će se u Beogradu susresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, liderima odborničkih grupa, predstavnicima srpskih medija i novinarima iz EU koji su u poseti Srbiji, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Komesar Han će se obratiti Narodnoj skupštini uvodnim izlaganjem.

On je, uoči posete Beogradu, rekao da će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, koje je najavljeno za sledeću nedelju, doneti novu dinamiku i ubrzati proces evropskih integracija Srbije.

Han je, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje da će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona biti otvorena u prvoj polovini sledeće godine, ali je dodao da sada nije moguće precizirati kada tačno jer, kako kaže, debata o tome traje.

"Zahvaljujući važnom poslu koji je obavila Srbija, možemo zvanično da potvrdimo ono što smo najavljivali - pre kraja godine će biti otvorena prva poglavlja. To je važan korak jer će otvaranje poglavlja doneti novu dinamiku i ubrzati proces integracija", rekao je komesar Han.

Kako je ukazao, u okviru poglavlja 35 potrebno je nastaviti normalizaciju odnosa sa Prištinom i primenu sporazuma do sada postignutih u dijalogu, ali je naglasio da je takođe važno fokusirati se na to koja poglavlja će biti sledeća.

"Otvaranje prvih poglavlja je važno i uzelo je dosta vremena, ali građani Srbije ne treba da se brinu da će sada za sledeće poglavlje biti potrebne još dve godine, jer bi tim tempom pregovori trajali do kraja veka. Sada ćemo imati drugačiju dinamiku", kaže komesar Han.

Kako je naveo, postoji uverenje kod svih da je otvaranje poglavlja 23 i 24 "najbolji način da se bavimo pitanjima vladavine zakona, reforme pravosuđa ili slobode medija".

Prema njegovim rečima, u narednom perodu važno je otvaranje radnih mesta, a važne su i investicije, kao i da ekonomski razvoj bude u centru pažnje.

XS
SM
MD
LG