Dostupni linkovi

Miroslavi Milenović OEBS-ova nagrada Ličnost godine u Srbiji


Dobitnici ovogodišnje nagrade "Ličnosti godine" Misije OEBS u Srbiji su članica Savjeta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, Kancelarija za mlade Preševo i oficir za vezu sa zajednicom u Policijskoj upravi za grad Niš Marija Ranđelović.

Nagrađeni su za doprinos u oblasti rada policije u zajednici, omladinskog aktivizma, borbe protiv korupcije i zalaganja za slobodu medija.

Priznanje se dodjeljuje već 10 godina zaredom pojedinim građanima Srbije za doprinos promovisanju vrijednosti koje zasupa OEBS.

Miroslava Milenović dobila je nagradu za doprinos u oblasti borbe protiv korupcije i za zalaganje za slobodu medija.

Izvještaj Savjeta o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, objavljen prošlog proljeća, koristio je metode forenzičkog računovodstva za identifikaciju vlasničke strukture i netransparentno finansiranje medija.

Milenovićeva je i obučavala pripadnike policije, tužioce, novinare i zaposlene u Savjetu, u oblasti forenzičkog računovodstva i tehnika pranja novca, kako bi poboljšali svoje vještine u istraživanju prevara i korupcije.

Marija Ranđelović nagrađena je za posvećenost promociji rada policije u zajednici i povećanju poverenja građana u rad policije.

Tokom 2015. godine, pored dužnosti oficira za vezu sa zajednicom koja je podrazumijevala komunikaciju i povezivanje sa predstavnicima nacionalnih manjina, Ranđelovićeva je bila kontakt osoba i za LGBT prava i koordinator za prevenciju nasilja u porodici.

Kancelarija za mlade Preševo, koju predstavljaju Agon Ajeti i Valon Arifi, odabrana je zbog izuzetnog doprinosa omladinskom građanskom aktivizmu i zalaganju za poštovanje ljudskih prava tokom izbjegličke krize.

Jedan od najznačajnijih doprinosa Kancelarije je promovisanje pozitivnog pristupa zajednice prema izbjeglicama i migrantima u kompleksnoj situaciji kao što je ova.

Nagrade se dodjeljuju večaras u Beogradu.

XS
SM
MD
LG