Dostupni linkovi

Dodik u Hagu poricao da je znao za strateški cilj etničkog čišćenja


Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je priveo kraju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, javlja dopisnik RSE.

Tijekom drugog dana unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je osporavalo Dodikov glavni iskaz kao svjedoka obrane, u kojem je ustvrdio – da nije postojala politika etničkog čišćenja izvršena od strane vojske bosanskih Srba.

Tužiteljstvo je osporavalo i Dodikov iskaz kako je za rat u Bosni i Hercegovini krivo bošnjačko rukovodstvo Alije Izetbegovića, ukazujući na predratne i ratne izjave vodstva bosanskih Srba.

Haško tužiteljstvo je Dodika suočilo s nizom zapisnika sa Skupštine Republike Srpske u kojoj je svjedok obrane sudjelovao kao nezavisni zastupnik u vrijeme rata, u prvoj polovici devedesetih godina.

Kako bi pokazao da je rukovodstvo Srpske demokratske stranke, SDS-a izazivalo rat - za koji je Dodik okrivio Aliju Izetbegovića – tužitelj Alan Tieger je citirao riječi ratnog predsjednika Republike Srpske i SDS-a Radovana Karadžića sa Skupštine RS.

Dodik je u glavnom iskazu kao svjedok obrane pokušao prikazati kako je za rat u Bosni i Hercegovini odgovorna povijesna netrpeljivost između različitih naroda – a ne želja za stvaranjem Velike Srbije, kako je ustvrdila optužba.

Tužitelj Tieger je zato Dodiku citirao niz zapisnika sa Skupštine Republike Srpske u kojima se govori o strateškim ciljevima razdvajanja naroda i etničkog čišćenja obala Drine, kao prirodne granice s državom Srbijom.

Na kraju unakrsnog ispitivanja tužitelj Tieger je suočio Dodika s njegovom prijašnjom izjavom – u kojoj je i sam – optužio ratno rukovodstvo bosanskih Srba, odnosno vodeće ljude SDS-a - za ratne zločine protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva, predvidjevši da će zbog toga odgovarati na Haškom sudu.

Dodik je izjavu potvrdio, ali ju i pokušao ublažiti – tvrdeći da ju je dao u sklopu političke borbe te kako je mislio na pojedince, a ne cijelo rukovodstvo.

XS
SM
MD
LG