Dostupni linkovi

Turska odbacila zahjeve Bagdada da povuče trupe sa sjevera Iraka


Turski minsitar vanjskih poslaova Mevlut Čavušoglu rekao je iračkoj vladi da Ankara neće povući svoje kopnene trupe sa sjevera Iraka za sada.

Čavušoglu je ovo poručio u telefonskom razgovoru sa iračkim ministrom vanjskih poslova Ibrahimom al Džafariju u utorak, 8.decembra, par sati pošto je rok Bagada Turskoj za povlačenje istekao.

Irački premijer Hajdar al Abadi je izjavio da su turske trupe ušle na iračku teritoriju bez dozvole, upozoravajući da će Bagdad od Savjeta bezbjednosti UN tražiti reakciju ukoliko te snage ne budu povučene do kraja 7.decembra.

Čavušoglu je rekao da je Ankara poslala vojne snage u blizini Mosula 3.decmbra da bi zaštitila i zamijenila turske vojnike koji su već raspoređeni tamo.

Turska je saopštila da njihovi vojnici obučavaju iračke kudske snage pešmerge i sunitska arapska plemena oko Mosula uoči očekivane ofanzive za ponovno preuzimanje ovog grada koji je pod kontrolom militanata "Islamske dražve" od ljeta 2014.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je u ponedjeljak 7.decembra u pismu Abadiju naveo da će Ankara obustaviti dalje rapoređivanje u Iraku dok je Bagdad toliko "osjetljiv".

XS
SM
MD
LG