Dostupni linkovi

Miščević: Što prije u STO, za poglavlje 30 nema mjerila


Neizvjesnost u pogledu datuma pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Srbiji otežava pripremu planova za ispunjavanje evropskih standarda u pregovorima sa EU, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Pristupanje STO će biti ključno za poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, budući da su propisi EU koja je članica definisani u kontekstu STO, navela je Miščević na konferenciji Pristupanje Srbije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i proces pregovora sa Evropskom unijom.

"Sada već znamo da za ovo poglavlje (30) nema mjerila za otvaranje, ali nemamo sumnju da je za zatvaranje potrebno postati članica STO. Ne možete funkcionisati u okruženju STO, a da niste članica", navela je ona.

Činjenica da Srbija ne zna kada će postati članica otežava i pripremu pregovaračkih pozicija u kojima se definišu rokovi i način prilagođavanja sa EU u nekim drugim poglavljima, kazala je Miščević.

Šefica pregovaračkog tima je kao primjere navela poglavlje 29 o carinskoj uniji budući da članstvo u STO i EU utiče na carine, kao i za poglavlje 11 o poljoprivredi i 12 o bezbjednosti hrane, veterinarskim i fitosanitarnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG