Dostupni linkovi

Tramp predlažio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD


Jedan od kandidata Republikanske partije za nominaciju na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Tramp nastavlja sa radikalnim izjavama koje nailaze na oštre reakcije javnosti u SAD-u i ostatku svijeta.

U posljednjem javnom nastupu Tarmp je pozvao na zabranu ulaska svim muslimanima u SAD.

Trampova kancelarija koja vodi njegovu predizbornu kampanju je u pisanom saopštenju prenijela njegovu izjavu u kojoj tvrdi da većina muslimana u svijetu mrzi Amerikance i da bi SAD trebale zatvoriti granice za sve muslimane, dok američke vlasti ne riješe taj problem.

"Dok ne shvatimo i ne razumijemo taj problem, naša zemlja ne smije biti žrtva stravičnih napada onih koji vjeruju u džihad i ne cijene ljudske živote“, poručio je američki biznismen Tramp koji prema anketnim istraživanja vodi u trci za republikanskog predsjedničkog kandidata za izbore koji će se održati naredne godine.

Šef Trapmove predizborne kampanje Kori Levandovski je pojasnio da se Trampov prijedlog odnosi na zabranu ulaska svim muslimanima i u svojstvu izbjeglica i turista.

Najveća organizacija muslimanske zajednice u SAD-u, Savjet za saradnju SAD-a i muslimana oštro je osudilo izjavu Trampa, a šef organizacije za odnose s javnošću Ibrahim Huper je kazao da se čini da Trampova antimuslimanska kampanja nema granica i da javnost samo postavlja pitanje šta će sljedeće izjaviti.

"Da smo u doba u kojem preovladava razum, njegova kampanja bi već bila okončana. Ali u ovako bolesnom vremenu je moguće da njegova kampanja naiđe i na podršku“, kazao je Huper.

Bijela kuća je Trampove izjave ocijenila grubim kršenjem svih američkih vrijednosti, te poručila da je vjerska sloboda kao pravo ljudi zaštićena američkim zakonima i ustavom.

Oštre kritike na Trampove izjave uputio je i njegov oponent u trci za predsjedničkog kandidata iz reda Republikanaca i bivši guverner Floride, Džeb Buš.

"Donald Tramp nije pri zdravom razumu. Njegovi politički prijedlozi nisu ozbiljni“, poručio je Buš preko Twittera.

XS
SM
MD
LG