Dostupni linkovi

Visoki oficir Armije BiH uhapšen zbog ratnog zločina


Bivši komadant 3. Korpusa nekadašnje Armije Republike BiH Sakib Mahmuljin uhapšen je u utorak ujutro u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, te ratni zločin protiv civilnog stanovništva na širem području Vozuće tokom 1995. godine.

“Uhapšenom se na teret stavlja komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili njegovi podređeni”, navodi Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Mahmuljin je uhapšen po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Prema navodima iz Tužilaštva BiH osumnjičen je za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i jedinica Odred "El Mudžahidin", čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. Korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima.

XS
SM
MD
LG