Dostupni linkovi

Evropska komisija i EDB finansiraju modernizaciju železnice na Kosovu


Evropska investiciona banka (EIB) i ministar finansija Kosova, Avdulah Hoti, potpisali su sporazum o kreditu od 42 miliona eura za modernizaciju kosovskog dela evropskog Koridora 10, odnosno 148 kilometara železničkih pruga na Kosovu.

Uporedo sa ovim, EU če u početku podržati projekat sa grantom od 40 miliona evra za pripremu i implementaciju projekta. Dodatnih 40 miliona evra u grantu EU je potencijalno predviđeno za kasnije faze projekta.

"Ovo je prvi ikada kredit EIB za javni sektor na Kosovu", rekao je Romualdo Masa Bernući, generalni direktor EIB-a.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kazao je da će rehabilitacija mreže železničkih pruga će direktno doprineti narodu Kosova.

„Povezanost pruga će rezultovati železničkim transportnim kapacitetom putnika i tereta i značajno poboljšati vreme putovanja, uz smanjenje emisije CO2. Očekuje se da novac koji je odobrila Evropska unija donese barem duplo toliko u lokalnu ekonomiju i na duge staze“, kazao je on.

Projekat modernizacije železničkih pruga je uključen u investicioni paket koji je odobren na samitu zemalja zapadnog Balkana u Beču, avgusta 2015, unutar šireg plana Evropske unije da promoviše povezanost u regionu i sa EU.

Projekat će integrisati mrežu železničkih pruga na Kosovu u Orijentalno/istočno-mediteranski koridor, povezavši zapadni Balkan sa Austrijom, Grčkom i Bugarskom, kao deo Ključnih mrežnih koridora Trans-evropske transportne mreže (TEN-T).

Železnička pruga 10 je dugačka 250 km, od kojih je 148 km na Kosovu i ostatak u bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Srbiji. Očekuje se da modernizacija započne kasnije u 2016. i završi se do kraja 2020. godine.

XS
SM
MD
LG