Dostupni linkovi

Poljoprivrednici traže zaštitu od Saše Jankovića


Asocijacija poljoprivrednika zatražila je u utorak od zaštitnika građana Saše Jankovića da zaštiti njihova prava, jer im nije dozvoljeno da traktorima dođu u Beograd i Skupštini Srbije predaju zahtev za povlačenje predloga izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici smatraju da su njihova prava, kao gradjana Srbije ugrožena i da ih niko ne sme sprečavati u protestnoj vožnji, ako su im traktori ispravni, registrovani i propisno obeleženi.

Oni su podsetili da "već 15 dana" pokušavaju da izraze protest povodom usvajanja nacrta izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu na sednici vlade Srbije 5. novembra, ali da ih u tome sprečava policija.

Poljoprivrednici smatraju da je predloženi zakon štetan po njih, selo, seoske sredine, a i agrar Srbije u celini, a najsporniji je član u kome se navodi da pravo prvenstva zakupa do 30 godina ima firma upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, koja dostavi investicioni plan.

Na taj plan saglasnost, uz predlog mera za realizaciju zakupa, daje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede, s tim što ukupna površina predvidjena za davanje u zakup po ovom osnovu ne može da iznosi više od 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predvidjene za davanje u zakup.

XS
SM
MD
LG