Dostupni linkovi

Kirbi: Razlika Srba i Amerikanaca je u mentalitetu


Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je da su se odnosi dve zemlje od početka njegovog mandata popravili.

On je istakao i da je Srbija u regionu pokazala smisao za rešavanje problema i da je jača ekonomija ono na čemu prevashodno treba da radi.

"Mislim da imamo dobar odnos sa vladom, razgovaramo mnogo i mislim da smo pomogli Srbiji na mnogo načina. Potrebno je da radite na vladavini prava - sudski sistem je spor, u medijima je teška finansijska situacija, morate učiniti više protiv korupcije", rekao je Kirbi.

On je ocenio i da su odnosi Srbije sa susedima mnogo bolji uprkos nekim situacijama i problemima, ukazujući na fudbalsku utakmicu Srbije i Albanije i dron, i posetu premijera Srebrenici.

Ističući da su siromaštvo i nezaposlenost najveći problem i u Srbiji i u celom regionu, Kirbi je pozitivno ocenio napore vlade da unapredi fiskalnu politiku i obezbedi posao za ljude.

On smatra da je razlika između Srba i Amerikanaca u menatalitetu.

"Mi ne tražimo posao sada pa za ceo život, već posao koji ćemo verovatno promeniti. Bitno je obrazovanje i dobra prilika. Ali, posao neće doći sam od sebe, sami treba da se potrudite. Vlada je počela da se bavi fiskalnom politikom i mislim da je to dobar pocetak", rekao je Kirbi.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Kirbi je istakao da je neophodna normalizacija odnosa, iako priznaje da ne zna kako to treba tačno da izgleda.

Komentarušući to što Priština opstruira formiranje ZSO, Kirbi je ponovio da SAD podrža proces pregovora i naglašava da Priština, iako ima unutrašnje probleme, mora da nađe način da se pomeri sa mrtve tačke.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da se pridruži NATO, američki ambasador kaže da ne bi trebalo to da učini u ovom trenutku, pre svega zato što građani Srbije ne podržavaju tu ideju.

XS
SM
MD
LG