Dostupni linkovi

Irak naložio Turskoj da povuče snage


Irak je u nedelju uvečeTurskoj dao rok od 48 sati da povuče svoje snage sa severa Iraka, za koje Bagdad tvrdi da su ušle nelegalno, ili će se suočiti sa "svim raspoloživim opcijama", uključujući i obraćanje Savetu bezbednosti UN.

Turske je ubrzo reagovala saopštenjem da će obustaviti dalje premeštanje vojnika u blizini Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države. Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu Mosula, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga.

Bagdad tvrdi da su turske snage, sa tenkovima i artiljerijom, ušle u Irak bez dozvole.

Mediji u Turskoj su javili da je u iračku oblast Bašika, u blizini Mosula, upuceno 600 vojnika i 25 tenkova, prenela je agencija AFP.

Predsednik Iraka Fuad Masum izjavio je juče da slanje više stotina turskih vojnika na sever Iraka predstavlja "kršenje međunarodnih normi i zakona" i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv džihadista bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage.

Turska je negirala da širi svoje vojne aktivnosti na severni Irak, pošto je razmestila vojsku blizu oblasti pod kontrolom Islamske države.


XS
SM
MD
LG