Dostupni linkovi

Dodik u Hagu: SDS bio za opstanak BiH u Jugoslaviji


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je politika SDS-a bila politika opstanka BiH u Jugoslaviji, dok je HDZ, kao partija koja je bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH.

"Stranka demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića je takođe podržala raspad bivše Jugoslavije i samostalnost Slovenije i Hrvatske. I u tim uslovima bilo je veoma teško raditi. Partija kojoj sam ja pripadao je smatrala da ne treba priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske i da treba očuvati Jugoslaviju", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je istakao da je Izetbegović zloupotrebljavao parlament BiH, te da je kao predsedavajući Predsedništva BiH izašao za govornicu i rekao da on predlaže da parlament prizna Sloveniju i Hrvatsku kao nezavisne zemlje.

"Pitao sam na osnovu čega on iznosi taj stav, da li je to stav Predsedništva BiH ili njegove partije i njega lično. On je rekao da to nije usaglašen stav Predsedništva, nego da je to stav njegove partije i njega lično", obrazložio je Dodik.

On je naveo da je tada upozorio Izetbegovića da je zloupotrebio govornicu i da nije mogao da iznosi te stavove ako nije bilo usaglašenog stava Predsedništva.

Prema Dodikovim rečima, SDS je bila za ostanak Jugoslavije i BiH u Jugoslaviji, a kada je bilo vidljivo da je to gotovo nemoguće, onda su tražili poštivanje Ustava u vezi sa statusnim pitanjima u samoj BiH.

On je dodao da se najveći broj prostora koji su naseljavali Srbi u BiH direktno naslanjao na Hrvatsku, tako da je ogroman broj srpskog stanovništva iz severnog dela Bosne bio “mentalno” u tom sukobu, solidarišući se sa Srbima u Hrvatskoj, na bazi negativne percepcije iz Drugog svetskog rata, kada je fašistički režim Nezavisne Države Hrvatske na reci Savi organizovao dva velika logora za Srbe, Jevreje, Rome.

Dodik je naveo da je činjenica da komunistički režim zbog svojih ideoloških potreba "konzervirao" i onemogućio istinu o Jasenovcu, što je doprinelo dodatnim mistifikacijama i spekulacijama.

XS
SM
MD
LG