Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Sat otkucava do klimatske katastrofe


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je danas da "sat otkucava do klimatske katastrofe" i pozvao države da sklope snažan sporazum o ograničavanju globalnog zagreavanja i transformaciji ekonomije u pravcu zelenih energetskih izvora.

"Izvan ovih hala za pregovore postoji sve veća globalna podrška snažnom, univerzalnom sporazumu", rekao je Ban Ki Mun u obraćanju ministrima za zaštitu okoline i spoljnih poslova na samitu UN o klimi u Parizu.

On je pozvao delegate skoro 200 zemalja da ne beže od teških odluka na kraju četvorogodišnjeg pregovaračkog procesa.

"Svet od vas očekuje više od polovičnih mera i inkrementalnog pristupa", rekao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je rekao da je privatnom sektoru potreban jasan signal da je prelazak na niže emisije ugljen-diksida "neizbežan" i napomenuo da bogate zemlje treba da predvode smanjenje emisija.

On je dodao da je zemljama u razvoju potreban pristup do 100 milijardi dolara godišnje, koje su obećane do 2020. godine, da bi im se pomoglo u suočavanju sa klimatskim promenama.

Pregovarači su pre dva dana usaglasili nacrt teksta i predali najteža pitanja svojim šefovima. Oni će ove sedmice rešavati ta pitanja, uključujući sistem finansiranja zemalja u razvoju i mehanizme za kontrolisanje obećanja koja su dale države u vezi sa smanjenjem emisija.

XS
SM
MD
LG