Dostupni linkovi

Poljska demantuje da razgovara sa NATO o nuklearnom oružju


Poljsko Ministarstvo odbrane (MO) demantovalo je da se Poljska sprema za razgovore o uključivanju u program razmeštanja nuklearnog oružja u okviru NATO, u kome trenutno učestvuju Belgija, Holandija, Nemačka, Italija i Turska.

Prema saopštenju koje su preneli poljski mediji, zamenik ministra odbrane Tomaš Šatkovski izneo je krajem prošle sedmice svoje lično mišljenje da nova poljska vlada razmatra mogućnost da se i Poljska uključi u program i da preduzima konkretne korake.

Izjavu Šatkovskog da se Poljska sprema da se uključi u program NATO u kome SAD odlučuju kada i kako da razmeste u nekoj od savezničkih zemalja svoje nuklearno oružje, i rasprave u medijima koje je izazvala kritikovala je oštro poljska opozicija.

"To je velika šteta za kredibilitet Poljske. Takve stvari se ne sredjuju preko medija. Ukoliko se ponovi takva praksa saveznici nam neće pozajmiti ni konzolu za igrice", kazao je danas donedavni ministar odbrane u prethodnoj vladi liberalne Gradjanske platforme Tomaš Šemonjak.

Nova poljska vlada konzervativne evroskeptične desnice premijerke Beate Šidlo kao jedan od svojih prioriteta ima jačanje vojnog prisustva SAD i NATO u Poljskoj i nastoji da ubedi saveznike da nije moguće i nastaviti stare obzire prema Rusiji i odbijati novim članicama na istočnom krilu NATO razmeštanje baza i najsavremenijeg oružja.

XS
SM
MD
LG