Dostupni linkovi

Libijske frakcije postigle dogovor o rešenju političke krize


Zaraćene libijske frakcije koje su se sastale u Tunisu saopštile su u nedelju da su postigle dogovor koji bi trebalo da odobre njihovi parlamenti o okončanju političke krize koja potresa Libiju od svrgavanja Moamera Gadafija.

"Ovo je istorijski momenat koji su Libijci čekali,koji su Arapi čekali kao i čitav svet", rekao je visoki zvaničnik Generalnog nacionalnog kongresa (GNC) sa sedištem u Tripoliju, Avad Mohamed Abdul-Sadik.

On je pozvao Libijce da podrže, kako je rekao, "istorijsku šansu".

"Ako ovo rešenje dobije pravu podršku Libije - naroda i institucija - mi ćemo sigurno za ne više od dve sedmice ili mesec dana doći do rešenja političke krize", rekao je Abdul-Sadik na pres konferenciji, prenosi AFP.

Na osnovu postignutog dogovora biće formirano novo predstavničko telo koje će izabrati komitet zadužen da imenuje premijera u roku od 15 dana, dok će drugi komitet revidirati ustav Libije, rekla je za AFP zvaničnica delegacije GNC-a.

Libija je zapala u haos nakon oktobra 2011. kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Gadafi, a za vlast se bore dve rivalske vlade i oružane frakcije, podseća AFP.

XS
SM
MD
LG