Dostupni linkovi

Izbori u Venecueli referendum o Čavesovoj revoluciji


U Venecueli se u nedelju održavaju parlamentarni izbori na kojima bi, kako ankete ukazuju, moglo doći do promene vlasti.

Nakon šesnaestogodišnje "revolucije" koju je započeo pokojni lider Ugo Čaves, a nastavio aktuelni Nikolas Maduro, današnji izbori se smatraju svojevrsnim referendumom o njihovoj ekonomskoj politici.

Dok Venecuela posrće pod teretom rastuće inflacije i siromaštva, široka opoziciona koalicija ima dobre šanse da preuzme kontrolu u Nacionalnoj skupštini i iznudi promenu kursa predsednika Nikolasa Madura, ocenjuju novinske agencije.

To bi, kako se navodi, moglo da predstavlja snažan politički zaokret u ovoj latinoameričkoj zemlji sa 30 miliona stanovnika koja ima najveće rezerve nafte na svetu ali i široko rasprostranjeno siromaštvo.

Vladajuća Ujedinjena socijalistička partija Venecuele do sada je imala 60 odsto poslanika u parlamentu, ali ankete ukazuju da bi opoziciona koalicija Demokratsko jedinstvo mogla da osvoji solidnu većinu u parlamentu koji broji 167 mesta.

Analitičari i politički lideri, međutim, upozoravaju da bi takav razvoj situacije, mogao da dovede i do političke pat-pozicije pa čak i do novih nemira.

XS
SM
MD
LG