Dostupni linkovi

Jermeni glasaju na referendumu o ustavnim promenama


Jermeni u nedelju glasaju na referendumu o ustavnim promenama za koji pristalice kažu da će ojačati demokratiju u toj bivšoj sovjetskoj državi, dok protivnici upozoravaju da će on samo pomoći ostanku lidera vladajuće partije na vlasti.

Ustavnim promenama, koje je parlament izglasao u oktobru, ograničava se ulogu predsednika i daju veća ovlašćenja premijeru i parlamentu.

Prema predloženim ustavnim promenama, predsednika više neće birati građani na izborima, već parlament.

Pristalice predsednika Serža Sarksjana navode da su promene neophodne da bi se sprečila politička nestabilnost. Protivnici, pak, smatraju, međutim, da će one omogućiti šefu države da preuzme mesto premijera, sa većim ovlašćenjima, nakon što mu istekne mandat 2018.

Sarksjan je u više navrata odbacivao ove optužbe.

"Imaćemo političku stagnaciju u zemlji, ukoliko ne podržimo ove promene", kazao je predsednik novinarima početkom sedmice.

Prema njegovim rečima, ustavne promene, učiniće saradnju između različitih ogranaka vlade efikasnijim i podstaći ekonomski razvoj i zaštitu ljudskih prava.

Sarksjan je glasao na biračkom mestu u centru Jerevana i nije davao izjave, preneo je Rojters.

Grupe opozicionih stranaka i aktivista protestovale su danima u Jerevanu protiv predloženih ustavnih promena.

Opozicioni lider Rafi Hovanisijan pocepao je glasački listić na biračkom mestu u znak protesta.

"Sistem, koji se zasniva na jednoj oosbi i jednoj partiji, koje žele samo da ojačaju svoju poziciju ovim referendumom, neprihvatljiv je", istakao je Hovanisijan.

XS
SM
MD
LG