Dostupni linkovi

Keri: Teške mere Rusiji i Iranu ako podržavaju Asada


Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će biti preduzete „teške mere“ ako Rusija i Iran budu nastavili da blokiraju proces političke predaje vlasti u Siriji i da podržavaju predsednika Bašara al Asada.

Keri je naglasio da SAD „ne mogu sebi da dozvole" takav razvoj događaja. Prema njegovim rečima, to ugrožava bezbednost SAD i svih zemalja u Evropi, prenosi Tanjug.

On je dodao da rat u Siriji nije moguće prekinuti sve dok je Asad na vlasti.

„Ako Rusija i Iran nastupe u zajedničkom bloku i omoguće Asadu da prosto osudi proces na neuspeh, znacćemo u kome je problem. U takvom slučaju ćemo imati manje varijanti za delovanje i bićemo prinuđeni da preduzmemo određene teške mere“, rekao je Keri novinarima u Vašingtonu.

Keri je, takođe, saopštio da će novi sastanak o Siriji biti održan u decembru u Njujorku.

„Pregovori o Siriji biće održani u Njujorku kasnije ovog meseca“, saopštio je Keri u Vašingtonu.

Sredinom novembra u glavnom gradu Austrije je održana druga runda pregovora „bečke grupe“ o rešavanju sirijske krize.

U pregovorima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Ujedinjenih nacija, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Saudijske Arabije, Turske, Irana i drugih država Bliskog istoka, kao i predstavnici Evropske unije, Lige arapskih država i Organizacije za islamsku saradnju.

Učesnici sastanka su odlučili da pregovori sirijske vlade i opozicije treba da budu održani najkasnije do 1. januara sledeće godine, a tokom narednih 18 meseci u Siriji treba da bude održan referendum o novom ustavu.

XS
SM
MD
LG