Dostupni linkovi

Bangladeš: Šestoro povrijeđenih u bombaškom napadu


U nekoliko jutrošnjih bombaških napada na hinduistočkom vjerskom skupu u sjevernom Bangladešu, povrijeđeno je najmanje šest ljudi, rekao je Abdul Mazid, zvaničnik poslicijske stanice u Kahaluru.

U saopštenju se navodi da se od šest povrijeđenih lica, čak troje nalazi u kritičnom stanju.

Posljednji napad je uslijedio nakon ranjavanja italijanskog ljekara koji je radio u istom regionu prošlog mjeseca, kao i ranijih ubistava italijanskih i japanskih građana u odvojenim napadima za koje je odgvornost preuzela "Islamska država".

Posljednji incident dogodio se u okrugu Dinajpur, 415 kilometara sjeverno od glavnog grada Dake, kada je veliki broj bombi eksplodirao na vjerskom obredu "Rušmela" na kojem je bilo okupljeno na stotine vjernika, izjavio je Mazid za Rojters.

Policijski zvaničnik saopštio je da je napad uslijedio nakon nedavnih prijetnji upućenih lokalnom svešteniku da ne organizuje bilo kakkve vjerske skupove.

"Pet ljudi je privedeno na informativni razgovor", izjavio je Mazid.

Bombaški napadi na hinduističke vjerske skupove su rijetka pojava u većinski muslimanskom Bangladešu. Bangladeš je prošle godine pretrpio talas rastućeg islamističkog nasilja.

XS
SM
MD
LG