Dostupni linkovi

Kosovo: Mustafa pozvao lidere opozicije na dijalog


Premijer Kosova, Isa Mustafa, uputio je službeni poziv na sastanak trojici lidera opozicije.

Poziv je upućen lideru Samoopredjeljenja, Visaru Imeriju, Ramušu Haradinaju iz Alijanse za budućnost Kosova, Fatmiru Ljimaju iz Inicijative, a pozvan je i prvi zamjenik, Hašim Tači. On je predložio da se sastanak održi u ponedjeljak 7. decembra u prostorijama Skupštine Kosova.

“Zabrinut trenutnom situacijom i posvećen tome da se pronađe što brže rješenje u interes građana i obavljanja rada u institucijama, službeno sam ih pozvao da sjednemo zajedno i analiziramo sva pitanja koja su pokrenuta od opozicije Zajednici općina sa srpskom većinom, i Sporazumu o određivanju granice između Kosova i Crne Gore”, kazao je Mustafa.

On je kazao da je vlada Kosova pozdravila zahtjev predsjednice Atifete Jahjage da Ustavni sud ispita ustavnost Sporazum o zajednici, te dodao kako će on, kao premijer, poštovati odluku Ustavnog suda kao konačnu.

Što se demarkacije sa Crnom Gorom tiče, Mustafa je rekao da je Vlada Kosova spremna da angažira grupu međunarodnih eksperata koji bi, zajedno sa domaćim predstavnicima državne komisije ali i sa predstavnicima opozicije, imali uvid u svu dokumentaciju koja se koristila tokom određivanja ove granične linije.

“Ovaj proces ćemo realizovati u saradnji sa Crnom Gorom”, dodao je on.

O ovoj inicijativi, premijer je obavjestio predsjednicu Kosova, kao i međunardone partnere Kosova.

XS
SM
MD
LG