Dostupni linkovi

Arbitražni sud od Hrvatske i Slovenije traži dodatno izjašnjenje


Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Hagu pozvao je Hrvatsku i Sloveniju da se dodatno očituju o pravnim posljedicama hrvatskog stajališta da se arbitražni postupak rješavanja međusobnog graničnog prijepora okonča, te objavio da u martu iduće godine o tome namjerava održati još jedno sudsko saslušanje.


Hrvatska jer arbitražni sud s dva pisma u julu ove godine obavijestila da je pokrenula postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe, te da je notom obavijestila Ljubljanu da istupa iz arbitražnog sporazuma i postupka koji smatra nepovratno kompromitiranim, pri čemu se pozvala na Bečku konvenciju o međunarodnom ugovornom pravu.
Slovenija je, pak, sudu nakon toga uputila dopis u kojemu navodi da ne prihvaća "jednostrano istupanje" Hrvatske iz sporazuma, nego smatra da bi se postupak pred arbitrima morao nastaviti i rezultirati presudom koja će obavezivati obje strane.


PCA je u jučer u priopćenju objavljenom na svojim web-stranicama naveo da je arbitražni sud opet kompletiran nakon ostavke ranijeg hrvatskog i slovenskog arbitra jer je predsjednik arbitraže imenovao dva nova arbitra u tom tijelu, te da sada može odlučivati o zahtjevu Hrvatske da se arbitraža zaključi, odnosno o pravnim posljedicama tog stajališta, o čemu se dodatno moraju očitovati obje starne.


Od hrvatske se vlade očekuje da dodatne argumente o svom stajalištu sudu iznese 15. januara, a od slovenske do 26. februara iduće godine, a sud navodi da nakon toga u martu namjerava održati još jedno saslušanje o sporu.
Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova odmah je potvrdilo da je primilo obavijest arbitražnog suda, te ponovilo poznato stajalište Ljubljane da arbitražni postupak treba biti nastavljen i završiti obavezujućom presudom.

XS
SM
MD
LG