Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore zaseda povodom NATO poziva


Skupština Crne Gore danas će na Cetinju održati posebnu sednicu, posvećenu pozivu NATO-a da država pristupi toj organizaciji.

Sednica će biti održana u vladinom domu, starom zdanju iz vremena kralja Nikole, koje se koristi za svečane prilike.

Na sednici će govoriti generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO-a Dejvid Hobs, a pozvani su predstavnici vlasti, diplomatskog kora, civilnog društva i medija.

Sednici crnogorskog parlamenta neće prisustvovati opozicioni savez Demokrarski front koji na uličnim protestima od kraja septembra traži smenu sadašnje vlade. Protesti su usmereni i protiv članstva Crne Gore u NATO-u.

Nije izvesno da li će sednici prisustvovati i poslanici opozicione Socijalističke narodne partije koja se protivi ulasku Crne Gore u NATO, kao ni Demosa koji, takodje, ima rezerve prema članstvu u Severnoatlantskoms savezu.

Od opozicinih stranaka, poziv NATO-a za članstvo nedvosmisleno je podržala jedino Pozitivna Crna Gora. Crna Gora je u sredu zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO, na sastanku ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica Alijanse u Briselu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poručio je da je to odličan dan za Crnu Goru, NATO i region i ocenio da je odluka o pozivu istorijska.

XS
SM
MD
LG