Dostupni linkovi

Britanija počela napade na Islamsku državu u Siriji


Britanski avioni počeli su rano jutros bombardovanje položaja Islamske države u Siriji, samo nekoliko sati nakon što je britanski parlament odobrio početak akcije, javlja agencija AP.

Četiri aviona poletjela su u akciju iz britanske baze Akrotiri na Kipru. Neimenovani predstavnik Ministarstva odbrane samo je kratko rekao za AP da su na meti napada bili ciljevi u Siriji i najavio da će više detalja biti iznijeto tokom dana.

Velika Britanija već učestvuje u bombardovanju položaja Islamske države u Iraku, a poslanici su juče raspravljali da li da se u Siriji priključe vazdušnim napadima koalicije pod vodjstvom SAD.

Rasprava je trajala duže od 10 sati, a na kraju je 390 poslanika bilo za proširenje napada na Siriju. Protiv toga bilo je 211 parlamentaraca

Premijer Dejvid Kameron ocenio je da će proširenje vazdušne kampanje doprineti većoj bezbjednosti Britanije, slabljenjem snaga Islamske države odgovornih za nedavne napade u Parizu, Bejrutu i drugim mjestima.

Stav lidera opozicione Laburističke partije Džeremija Korbina je bio da se ne treba uključivati u ovu kampanju i da vlada zemlju vodi u rat, ali je oko 60 poslanika te stranke ipak podržalo jače angažovanje Britanije u vazdušnim napadima u Siriji.

XS
SM
MD
LG