Dostupni linkovi

Makedonska policija suzavcem rasteruje migrante


Makedonska policija danas je biber sprejom, suzavacem i šok bombama rasterala grupu od nekoliko stotina migranata koji su pokušali da ilegalno predju iz Grčke u Makedoniju.

Nakon što je Makedonija odlučila da dozvoli prelaz na njenu teritoriju samo izbeglicama sa ratom zahvaćenih područja, iz Sirije, Avganistana i Iraka, hiljade ekonomskih migranata iz Afrike, Pakistana i Bangladeša blokirano je na grčko-makedonskoj granici.

Kako bi sprečile nekontrolisani priliv izbeglica iz Grčke makedonske vlasti počele su da podižu žičanu ogradu na granici sa tom zemljom.

Grupa od 400 migranata, pretežno iz Pakistana i Bangladeša, pokušala je danas da iskoristi tačku na kojoj ograda još nije podignuta, kako bi ilegalno prešli iz Grčke u Makedoniju.

Grčki ministar za izbeglice Joanis Mouzales izjavio je danas da se njegova zemlja nalazi pod ogromnim pritiskom pojedinih evropskih zemalja zbog migrantske krize.

On je dodao da Grčkoj nisu upućene zvanične pretnje evropskih zvaničnika da će, ukoliko ne uspe da kontroliše priliv izbeglica u EU, biti izbačena iz Šengenskog sporazuma. Tokom ove godine više od 700.000 izbeglica i ekonomskih migranata došlo je u Grčku.

"Tačno je da pojedine članice EU, koje misle da se priliv izbeglica u Evropu može kontrolisati, vrše veliki pritisak na Grčku. Svi moraju da shvate da je Grčka samo prva stanica, vrata za ulaz u Evropu nalaze se u Turskoj. Priliv migranata može se zaustaviti samo u Turskoj", izjavio je Mouzalas.

XS
SM
MD
LG