Dostupni linkovi

Skupština Srbije: Neutralnost, ali dobar odnos sa NATO


Poslanici Skupštine Srbije danas su, povodom poziva NATO-a Crnoj Gori za pregovore o članstvu, ocenili da Srbija treba da bude vojno neutralna.

Međutim, isto tako su naveli da Srbija u okviru neutralnosti treba da unapredi saradnju sa NATO-om.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz rekao je da je saradnja koju Srbija za sada ima sa NATO-om dobra, jer obezbeđuje "bezbednost i standarde u vojsci".

Upitan da li i Srbija treba da razmišlja o članstvu u NATO, nakon poziva te organizacije Crnoj Gori, Šormaz je kazao da to pitanje nije tema, jer "niti je NATO pozvao Srbiju, niti se Srbija izjasnila da želi da bude članica".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je da Srbija ne treba da menja svoj stav o vojnoj neutralnosti.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić kazala je da građani moraju da budu obavešteni o tome kakvu saradnju Srbija ima sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir i da je za to potreban dijalog.

Poslanik Preokreta za preokret Janko Veselinović naveo je da je on pristalica vojne neutralnosti Srbije, koja treba da predstavlja ekonomski i politički most istoka i zapada, ali da Srbija mora da prestane sa sadašnjom spoljnom politikom.

"Srbija treba da ostane vojno neutralna, ali ne može da vodi ovakvu spoljnu politiku - muve bez glave. Imamo slučaj da predsednik države prima predstavnike Rusije, a premijer SAD. Da li to znači da mi imamo tihu kohabitaciju u kojoj predsednik zagovara vojni savez sa Rusijom, a premijer sa NATO-om. To je neodrživa situacija", rekao je Veselinović.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić kazao je da se ta stranka zalaže za produbljivanje saradnje Srbije i NATO-a, ali da je o saradnji i njenom obliku potrebno otvoriti javnu raspravu ili debatu.


XS
SM
MD
LG