Dostupni linkovi

Kerry stigao u Prištinu


Američki državni sekretar John Kerry Keri sleteo je nešto pre 15 časova na prištinski aerodrom. Dočekali su ga američki ambasador, Greg Delawie i premijer Isa Mustafa, kao ipočasna garda Bezbednosnih snaga Kosova i zamenik premijera, Hašim Tači.

Vladavina prava, ekonomski razvoj i regionalna bezbednost su tri oblasti o kojima će američki sekretar razgovarati sa kosovskim liderima, saopštio je američki ambasdor na Kosovu, Greg Delawie u intervjuu za kosovski javni servis. On je dodao da se posetom državnog sekretara Kosovu potvrđuje podrška i prijateljstvo SAD-a za Kosovo.

Kerry tokom posete Kosovu boravi samo na prištinskom aerodromu gde će se sastati sa premijerom Isom Mustafa, i njegovim zamenicima Hašimom Tačijem i Branimirom Stojanovićem.

Delawie veruje da će Kerry sa kosovskim liderima razgovarati i o dijalogu sa Srbijom i značaju održavanja tog momentuma pošto je to jedini put za punu integraciju Kosova u evropske institucije. Takođe će biti reči i o formiranju Specijalnog suda te borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Očekuje se da će se Kerry sastati i sa grupom mladih koji su bili deo američkih obrazovanih programa, a potom će se obratiti medijima.

Kerry iz Prištine putuje za Beograd gde će učestvovati na zasedanje Ministarskog saveta Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OEBS) 3. i 4. decembra.

XS
SM
MD
LG