Dostupni linkovi

Komersant: Apsurdne reakcije Rusije na poziv NATO C. Gori


Reakcija mnogih ruskih političara, poslanika i "patriotski raspoloženih" eksperata na poziv Crnoj Gori da pristupi NATO izgleda kao "vrh apsurda i neodgovornosti", ocenjuje moskovski Komersant.

U komentaru lista "Traženje neprijatelja postaje nacionalna zabava" piše da se već govori o budućim sankcijama, obustavljanju investicija i, maltene, o zabrani turizma.

Komersant navodi da preteći Crnoj Gori oštrim reakcijama, ruski poslanici "ulaze u očigledan spor sa logikom".

"Do sada, nijedna zemlja koja je ulazila u NATO nije se suočavala ni sa kakvim ruskim diskriminacionim merama. Ni Hrvatska, ni Albanija, ni nešto ranije Bugarska, Madjarska, Slovenija ili Slovačka", piše Komersant.

"Kakve sankcije? Kakve zabrane? Francuska, Italija, Španija, Grčka su odavno članice NATO, ali niko ne govori da se zabranjuju investicije u te zemlje i ne preporučuje turistima da tamo ne lete. A sad su se setili Crne Gore. Još jednom da se reklamiraju na pobedničkoj patriotskoj temi. Da se pokažu da su veliki zaštitnici nacionalnih interesa, veći nego predsednička administracija, gde ne žure da objavljuju nikakve mere protiv Podgorice", piše u komentaru.

Ocenjuje se, takodje, da se paradoks anticrnogorske kampanje, koja postaje sve jača, sastoji i u tome što će ta zemlja ulazeći u NATO i EU najverovatnije postati jedan od lobista Rusije, protivnik sankcija i oštrog poljsko-pribaltičkog pristupa.

"Ali onima koji se reklamiraju na političkim temama, nije do tih geopolitičkih računica. Oni se retko opterećuju proračunima posledica svojih inicijativa makar dva koraka unapred", ocenjuje se u komentaru i dodaje da što su strašnije pretnje poslanika, tim pre će dobiti veću ocenu jednog dela birača.

XS
SM
MD
LG