Dostupni linkovi

Rusija: Turska glavni potrošač nafte ISIS


Tursko rukovodstvo, uključujući predsednika Redžepa Erdogana i njegovu porodicu, umešano je u ilegalnu trgovinu naftom sa militantima "Islamske države", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane i dodalo da je Turska glavni kupac nafte koja se krijumčari iz Sirije i Iraka.

Zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da Rusija zna za tri poznate rute krijumčarenja nafte u Tursku.

U obraćanju novinarima u vezi sa merama borbe protiv međunarodnog terorizma, zvaničnici su rekli da jedna od ruta ide do turskih luka na obali Sredozemnog mora, odakle se nafta prebacuje ostalim državama.

Ministarstvo se poziva na satelitske snimke na kojima se vide cisterne sa naftom koje prelaze granicu Sirije i Turske.

Isti izvor navodi da stotine vozila prevoze naftu preko sirijsko-turske granice,

Ministarstvo je najavilo da će iduće sedmice predstaviti informacije koje pokazuju da Turska pomaže "Islamskoj državi".

Ruski zvaničnici rekli su da ruska vojska ne primećuje da Amerikanci gađaju tankere terorista i dodali da je od početka ruske operacije u Siriji broj tankera terorista "Islamske države" značajno smanjen.

"Prihodi od prodaje nafte odlaze ne samo na bogaćenje turskog rukovodstva, već i na naoružavanje militanata u Siriji", rekao je zamenik šefa operacija Sergej Rudskoj.

On je dodao da su u poslednja dva meseca u ruskim vazdušnim udarima uništena 32 objekta "Islamske države" za proizvodnju nafte i 11 rafinerija.

Ruski zvaničnici pozvali su Tursku da dozvoli pristup mestima gde se, prema podacima Moskve, nalaze centri krijumčanjenja nafte "Islamske države".

XS
SM
MD
LG