Dostupni linkovi

Slovačka tužila sudu EU zbog migrantskih kvota


Slovačka je danas uložila tužbu Evropskom sudu pravde zbog obavezujućih kvota za prihvat migranata koje je usvojila Evropska unija u septembru, objavio je premijer Robert Fico.

On je rekao da je tužba podneta zbog odluke ministara unutrašnjih poslova Unije od 22. septembra o obaveznim kvotama za prihvat migranata.

Više stotina hiljada migranata, među kojima je veliki broj izbeglica koje beže od oružanih sukoba, ušlo je u Evropu ove godine. Kvota koju je Unija predvidela za Slovačku je oko 2.300 ljudi.

Fico je rekao da je odluka Unije doneta većinom glasova uprkos protivljenju nekih zemalja ćlanica i da Slovačka od suda traži da je poništi i proglasi nevažećom kao i da Unija plati sudske troškove.

On je rekao da smatra da se tom odlukom narušavaju prava nacionalnih parlamenta i Evropskog parlamenta i da je, po njegovom mišljenju, odluku trebalo doneti jednoglasno a ne većinom glasova.

Evropska komisija je sredinom oktobra odbila analizu Češke prema kojoj mehanizam preraspodele izbeglica nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila Pragu da ako zemlja odbija kvote, može da tuži Evropsku uniju sudu.

XS
SM
MD
LG