Dostupni linkovi

TI: Zabrinutost zbog pritiska na medije u Srbiji


Regionalna koordinatorka za jugoistočnu Evropu u organizaciji Transparensi internešnal (Transparency international) Kornelija Abel izrazila je danas zabrinutost zbog pritiska na medije u Srbiji i zemljama regiona, ali i zbog zastoja u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Ako želite da udjete u Evropsku uniju, morate da poštujete evropske vrednosti, a sloboda medija je visoko na listi. Ako vlast ne može da podnese kritiku onda, nažalost, to pokazuje da Srbija nije demokratska zemlja, jer kritički glas pomaže da se popravite i razvijete", rekla je Abel za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, slobodni mediji su neizostavna karika u lancu borbe protiv korupcije, a u Srbiji je veliki problem netransparentnost vlasništva medija i to što zakonom nije regulisano oglašavanje državnih organa.

Kornelija Abel je istakla da je sužavanje prostora za rad nezavisnih medija i predstavnika civilnog društva postalo trend u jugoističnom delu Evrope, što je posebno vidljivo u Makedoniji i Madjarskoj.

Govoreći o borbi protiv korupcije, ona je ocenila da Srbija nije najgora u regionu i da je najveći problem primena zakona.

Abel je navela da Srbija ima mnogo bolji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije od suseda, kao i da je učinila veliki korak napred donošenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

"Ali, ako zagrebete malo dublje, ne može se reći da smo zadovoljni, a posebno je ove godine došlo do zastoja u nekoliko oblasti. Nije promenjen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije koji bi Agenciji dao veća ovlašćenja. Pojavili su se problemi u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacija, jer oni koji ne dobiju informacije nemaju kome da ulože žalbu. To se dešavalo Transparentnosti Srbija koja nije dobila odgovore na značajna pitanja kod privatizacija, javno privatnih partnerstava. Nažalost, Vlada nije odgovarala, što je njena obaveza", istakla je Abel.

XS
SM
MD
LG