Dostupni linkovi

Most i dalje za zajedničku vladu, SDP I HDZ neće


Most još nije odlučio kome će se prikloniti, levom SDP-u ili desnom HDZ-u, a portparol Mosta Nikola Grmoja tvrdi da oni neće odustati od zajedničke vlade.

Na zajedničku vladu, međutim, ne pristaju SDP i HDZ.

"Nećemo podržati ni HDZ ni SDP, ili ćemo svi zajedno imati zajedničku vladu i sprovoditi reforme ili ćemo ići na nove izbore. Budući da ni (Zoranu) Milanoviću ni (Tomislavu) Karamarku ne odgovaraju novi izbori jer se vidi kakvi su im rejtinzi, nadam se da ćemo moći postići dogovor za zajedničku vladu što uporno ponavljamo i toga se držimo. Pojedinačno nećemo dati podršku nikome od njih", rekao je Grmoja za Index.hr.

Grmoja je, naime, uveren da bi Most na ponovljenim izborima dobio 35 mandata. Na novembarskim na iznenađenje celokupne hrvatske javnosti osvojili 19 mandata, ali su ih neki zastupnici već napustili i trenutno raspolažu sa 15.

Inače, u hrvatskoj javnosti prilično je odjeknulo pismo koje je saborskom zastupnicima Mosta-a uputio šef te političke oopcije Božo Petrov, a u kojem ih je pozvao da izdrže sve pritiske. On je krivicu za pokušaj razbijanja Mosta svalio i na aktuelnog premijera i lidera SDP-a Milanovića.

Konsultacije SDP-a, HDZ-a i Mosta biće odvojeno nastavljene i danas, a prva konstitutivna sednica Hrvatskog parlamenta zakazana je za četvrtak, 3. decembar.

XS
SM
MD
LG