Dostupni linkovi

Slovenačka ograda na granici sa Hrvatskom skoro 100 kilometara


Slovenija je za tri nedelje postavila ogradu sa bodljikavom žicom na skoro 100 kilometara granice s Hrvatskom, iako je bilo najavljeno da će biti duga 80 kilometara i uklonjena čim dopuste bezbednosne prilike, javila je danas agencija Hina.

Slovenačko ministarsvo unutrašnjih poslova objavilo je da je do sada na području 11 pograničnih opština postavljeno 96,5 kilometara ograde i da će se s time nastaviti uprkos jenjavanju izbegličkog talasa.

Odluku o postavljanju ograde vlada premijera Mire Cerara donela je 9. novembra, u vreme kad je u Sloveniju ulazilo 6.000 migranata dnevno, dok je zadnje nedelje njihov broj sveden na najviše 2.000.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da granica i dalje ostaje otvorena za izbeglice sve dok ih primaju Austrija i Nemačka i dok se ne nadje zajedničko evropsko rešenje.

Ispitivanja javnosti krajem novembra pokazala su da više od 80 odsto Slovenaca podržava odluku da se južna granica zemlje zaštiti žicom, što je pojačano osećajem nesigurnosti nakon terorističkih napada u Parizu koji s migrantskom krizom nisu u direktnoj vezi.

XS
SM
MD
LG