Dostupni linkovi

Al Kaida zauzela grad na jugu Jemena


Borci ogranka Al Kaide zauzeli su danas grad Džaar na jugu Jemena posle borbi sa provladinim snagama u kojima je poginulo najmanje sedam ljudi, javili su bezbednosni zvaničnici.

Zauzimanjem tog grada u provinciji Abjan ekstremisti će sebi obezbediti liniju snabdevanja izmedju gradova Mukala koji je pod njihovom kontrolom i Adena gde su prisutni, naveo je jedan vojni izvor za agenciju Frans pres.

U borbama za grad Džaar poginula su četiri pripadnika provladinih snaga kao i tri boraca Al Kaide, naveli su bezbednosni zvaničnici i dodali sa se borbe nastavljaju danas na periferiji grada.

Al Kaida na arabijskom poluostrvu (Akpa) tradicionalno ima uporište na jugoistoku Jemena. U Jemenu se od marta 2015. vode borbe snaga vlade koje podržava arapska koalicija i šiitskih Huti pobunjenika koji su zauzeli velike delove teritorije, uključujući i glavni grad Sanu.

Al Kaida je iskoristila napredak Hutija na severu i jugu Jemena 2014. i rat koji je počeo ove godine, i u aprilu zauzela Mukalu, glavni grad provincije Hadramut.

S druge strane provladine snage s teškoćama obezbedjuju oblasti koje su povratile od Huti pobunjenika, uključujući Abjan i Aden, proglašen privremenim glavnim gradom zemlje.

Grupa Akpa držala je pod svojom kontrolom grad Džaar godinu dana pre nego što je iz njega proterana u vojnoj ofanzivi u junu 2012.

SAD smatraju tu organizaciju najopasnijim ogrankom Al Kaide i ove godine su sprovele više napada s bespilotnim letilicama protiv njenih pripadnika u Jemenu.

U junu je ubijen vodja te organizacije Naser Al Vahiši koji je takodje bio broj dva Al Kaide na svetskom nivou.

XS
SM
MD
LG