Dostupni linkovi

Hrvatska: Nastavljaju se pregovori o formiranju Vlade


odeće koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas nastavljaju pregovore s Mostom nezavisnih lista, bez čije podrške niko ne može da formira Vladu.

Dan uoči prve sednice novog saziva Sabora vlada neizvesnost, jer nijedna politička opcija i dalje nema podršku 76 poslanika za formiranje vlasti, pa se ne zna hoće li uopšte biti konstituisan parlament.

Sednica Sabora, inače, biće održana prvi put bez znanja o tome ko ima većinu.

HDZ je najavio da će za predsednika predložiti Željka Reinera, a SDP je to mesto ponudio lideru Mosta Boži Petrovu, uz napomenu da će predložiti svog privremenog predsednika, ako Petrov ne želi da prihvati tu funkciju.

Sednicom će predsedavati dosadašnji predsednik Sabora Josip Leko (SDP), a spekuliše se da će SDP upravo Leku predložiti za predsednika Sabora budući da su iz Mosta poručili da nisu zainteresovani za pozicije, već za reforme.

Portparol Mosta Nikola Grmoja ponovio je u izjavi novinarima da Most i dalje insistira na zajedničkoj reformskoj Vladi u kojoj će biti i HDZ i SDP, a ako oni na to ne pristanu u Mostu su spremni i na nove izbore.

Iz Mosta su takođe istakli da su njima za predsednika Sabora prihvatljivi i Reiner i Leko, ali pod uslovom da jednog od njih podrže i SDP i HDZ.

XS
SM
MD
LG