Dostupni linkovi

U Danskoj referendum o Europolu


Euroskeptična Danska održava u četvrtak referendum o jačanju svog sudjelovanja u evropskoj saradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova, a ishod je neizvjestan zbog straha od džihadističkih napada i izbjegličke krize.

Referendum, koji se održava tri sedmice nakon napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, bio je predviđen za 2016, ali je pomaknut kako bi se izbjeglo poklapanje s britanskom kampanjom za referendumom o članstvu u EU-u koji se treba održati do kraja 2017.

To je osmi referendum o EU-u u Danskoj od njezina ulaska u Uniju. Godine 2000. Danci su odbacili uvođenje eura iako su to podržavale sve glavne stranke.

Održavanje referenduma odobreno je u decembru 2014. u danskom parlamentu uprkos protivljenju Danske narodne stranke (DPP).

Ta euroskeptična i protuuseljenička stranka, koja je na parlamentarnim izborima u junu bila druga, ima velik uticaj u danskoj politici.

U zadnjih petnaestak godina, redovno osigurava parlamentarnu većinu desnim manjinskim vladama u zamjenu za podršku svojim strožim politikama na području sigurnosti i migracija.

Zauzima se da Danska slijedi Veliku Britaniju ako njezin premijer uspije redefinirati odnose s EU-om.

XS
SM
MD
LG