Dostupni linkovi

Čurkin: Spriječiti "Islamsku državu" da trguje naftom


Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da Rusija radi sa Savjetom bezbjednosti UN na dokumentu koji će uvesti strožu primjenu rezolucije 2199 čiji je cilj suzbijanje ilegalne trgovine naftom terorističkih grupa, kao i saradnje sa njima.

Čurkin je agenciji RIA "Novosti" rekao da je cilj nacrta rezolucije da blokira finansiranje terorističkih grupa, uključujući ekstremiste "Islamske države".

"Nismo zadovoljni načinom kontrole i sprovođenja rezolucije 2199, koja je bila naša inicijativa. Želimo da pooštrimo cijelu proceduru", rekao je Čurkin.

On je dodao da se o tekstu već razgovara sa kolegama. "Moram da kažem da do sada nije izneseno mnogo argumenata", kaže Čurkin.

Ambasador SAD u UN Samanta Pauer rekla je da Amerika ima isti cilj kao i Rusija jer je riječ o prekidu finansiranja terorizma.

Novi dokument je nastavak rezolucije 2199, koju je predložila Rusija, koju su usvojile UN 12. februara s ciljem obustave nezakonitih sporazuma o isporuci nafte sa terorističkim strukturama, podsjeća "Raša tudej".

XS
SM
MD
LG