Dostupni linkovi

Netanijahu: Izrael "povremeno" deluje u Siriji


Izrael "povremeno" deluje u Siriji kako bi sprečio da savremeno oružje stigne do izraelskih neprijatelja u Libanu, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu, što je dosada najotvorenije priznanje da njegova zemlja učestvuje u građanskom ratu u Siriji.

Mnogi veruju da je Izrael izveo niz vazdušnih udara u Siriji, gađajući savremeno oružje, poput protivavionskih raketa ruske proizvodnje i projektila iranske proizvodnje, za koje se smatra da su namenjeni libanskom Hezbolahu.

"Mi delujemo u Siriji s vremena na vreme kako bi sprečili da ona postane drugi teroristički front protiv nas," rekao je Netanijahu na konferenciji za štampu u Akri na severu Izraela, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, Izrael deluje kako bi sprečio transfer ubojitog oružja iz Sirije u Liban "nastaviće to da čini".

Izrael se borio protiv Hezbolaha u intenzivnom jednomesečnom ratu 2006. godine. Izraelski lideri su više puta rekli da neće dozvoliti da ta ekstremistička organizacija dobije oružje koje bi joj bilo od presudne pomoći, ali su dosada ćutali o vazdušnim udarima.

Rusija i Izrael su uspostavili mehanizam koordinacije vazdušnih snaga u Siriji. Rusija je nedavno počela da izvodi vazdušne udare kako bi pomogla sirijskom predsedniku Bašaru Asadu u borbi protiv islamiskih ekstremista i drugih pobunjenika.

Izrael se uglavnom držao po strani u ovom ratu, ali je uzvraćao vatrom kada bi granate pale na teritoriju pod njegovom kontrolom.

XS
SM
MD
LG