Dostupni linkovi

Ostavinska rasprava o Titovoj imovini


Ročište o podjeli imovine bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita zakazano je za danas. Ostavinska rasprava pokrenuta je prije 32 godine, na zahtjev Titovog sina Žarka. Na ročištu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu trebalo bi da se pojave njegovi nasljednici ili njihovi punomoćnici.

Centralna tema ostavinske rasprave je Brozov sef u Narodnoj banci Srbije, koji je prije dvije i po godine otvorila i popisala Komisija predsjednika Srbije i sudu dostavila zapisnik o otvaranju sefa.

Komisija je uvidom u sadržinu sefazaključila da "više ne stoje razlozi da se Depo smatra državnom tajnom", kao i da "pokretnosti koje čine sadržinu Depoa ne spadaju u sastav ostavštine J.B. Tita".

U međuvremenu su naslednici Broza zatražili da se privremeno zabrani raspolaganje Brozovom imovinom, kako u njen posjed ne bi došli nasljednici dinastije Karađođević koja takođe tvrdi da polažu prava na dio zaostavštine.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se, izmneđu ostalog vrijedni satovi, dragulji i i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov.

XS
SM
MD
LG