Dostupni linkovi

EU na Kosovu: Neprihvatljiva opstrukcija


EU na Kosovu: Neprihvatljiva opstrukcija

Kontinuirana nasilna opstrukcija u radu Skupštine Kosova, kojoj smo svedočili danas, nije niti prihvatljiva, niti će rešiti ijedan problem građana Kosova, navode u zajedničkoj izjavi predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, Specijalnog Predstavnika EU i ambasada/kancelarija država članica EU na Kosovu.

"Pozivamo na povratak dijalogu u političkom životu uopšte, i naročito u Skupštini kako bi se sprečila dalja esklacija nasilja koja bi mogla dovesti do oštećenja imovine i opasnosti po ljudske živote. Narodu je potrebno da cela Skupština i institucije rade i rešavaju ekonomske, socijalne i ostale izazove sa kojima se suočavaju svakodnevno."

U saopštenju se ističe važnost sprovođenja dužnosti institucija prema svojim zakonskim obavezama i nadležnostima: "Niko nije iznad zakona, i zakon se mora podjednako odnositi na sve. U društvu kojim upravljaju principi vladavine prava, odluka sudskog tela se mora poštovati bez obzira na to o kome se radi. Istovremeno, u obavljanju dužnosti, institucije imaju obavezu da obezbede potpuno poštovanje ljudskih prava lica u pitanju."

U zajedničkoj izjavi navedeno je i da su mirne demonstracije opozicije u subotu primer demokratskog načina iskazivanja neslaganja sa političkim odlukama i "dokaz da je Kosovo sa svojim političkim liderima u stanju da se upusti u politički dijalog služeći se demokratskim sredstvima."

XS
SM
MD
LG