Dostupni linkovi

Muhadžeri: Jaz između vlasti i opozicije još veći


Kosovski analitičar Artan Muhadžeri smatra da će, nakon događaja u subotu jaz između vlasti i opozicije Kosov biti još veći, a tome su doprinele obe strane. On dodaje da Kosovo sada prolazi kroz najveću političku krizu od 1999. godine.

„Jednu takvu blokadu, tako oštar rečnik i tako čestu upotrebu eksplozivnih sredstava, ali i upotrebu policijskih snaga, nismo nikad do sad videli. Ovo je najveća kriza, i nažalost, to nagoveštava na još veću krizu koja može da se desi u budućnosti. Zbog ovakvih stavova, zbog ovih ideologije vlasti i opozicije, država Kosova će imati velike probleme“, kazao je on.

Muhadžeri ocenjuje da je ova situacija pokazala i da kosovski političari nemaju političke kapacitete, a ni moralne, da se zaustave onda kada je potrebno. On dodaje da upotreba velikih policijskih snaga prema jednom političkom subjektu veoma loš znak za Kosovo.

„Pošto kosovski lideri ne žele i nemaju nimalo volje da dođu do nekog rešenja ove blokade, na političkoj sceni potrebna je jedna politička snaga veća od vlasti i kosovske opzicije. To je međunarodna snaga, Washington, Brisel i Berlin, koji trebaju da izvrše pritisak na kosovsko rukovodstvo kako bi se pronašlo rešenje. Nastavak ove blokade može da prouzrokuje posledice“, zaključio je on.

XS
SM
MD
LG