Dostupni linkovi

Joksimović: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog


Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da pregovaračko poglavlje 35, koje se tiče Kosova, nije zamena za dijalog sa Prištinom i da se njime neće uslovljavati otvaranje narednih poglavlja u pregovorima sa EU.

Poglavlje 35, specifično je za Srbiju i novina i za EU, a njime će se pratiti primena postignutih sporazuma Beograda i Prištine, rekla je Joksimović za RTS i dodala da je to poglavlje za ostale kandidate podrazumevalo "ostala pitanja".

"Ove nedelje se usklađuje pregovaračka pozicija koju priprema Evropska komisija... mislim da smo na pravi način predstavili svoju poziciju i da je sasvim prihvatljiva u smislu da nije zamena za dijalog, već da će se pratiti primena postignutih sporazuma", rekla je Joksimović.

Kako se dijalog bude odvijao, popunjavaće se sadržina tog poglavlja, dodala je Joksimović i navela da to nije forma uslovljavanja kojim bi se sprečilo otvaranje narednih poglavlja.

"Malo duže smo čekali, ali nije kasno i mi nismo gubili vreme", kazala je Joksimović i dodala da se 14. decembra otvaraju poglavlja 32 i 35, a da očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti naredna otvorena.

XS
SM
MD
LG