Dostupni linkovi

Zaduženi u francima nastavljaju proteste pred Vladom Srbije


Građani koji su uzeli kredite u švajcarskim francima i danas će protestovati isped Vlade Srbije, najavilo je Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", organizator protesta.

Svakodnevni protesti dužnika u francima počeli su u subotu, 28. decembra, jer su nezadovoljni načinom na koji Vlade Srbije pokušava da im pomogne da lakše otplaćuju rate.

Učesnici protesta su zatražili da im se obrati premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je naložio formiranje radne grupe koja je trebalo da u roku od 15 dana predloži rešenje za otplatu kredita u francima.

Kako je objavila "Efektiva", nezadovoljni građani su spremni da postave šatore i danonoćno protestuju ispred Vlade, sve dok se ne dobiju garancije da će banke dobiti obavezujuće preporuke da umanje rate kredita indeksiranih u francima.

Predlog Ministarstva finansija je da banke određenim kategorijama dužnika ponude reprogram duga, pre svega samohranim majkama, onima koji su kredit koristili da kupe prvi stan, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće ili bolesti.

Neki od uslova za reprogram kredita su da je iznos preostalog duga veći od tržišne vrednosti nekretnine, da je korisnik kredita nezaposlen duže od pola godine ili da mu razlika između plate i iznosa rate nije dovoljna za plaćanje drugih obaveza i egzistenciju porodice.

XS
SM
MD
LG