Dostupni linkovi

Ministar: Makedonija podiže ogradu iz "humanosti i bezbednosti"


Makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov izjavio je, u ime Koordinacionog tela koje je makedonska Vlada formirala za suočavanje s izbegličkom krizom, da je iz "humanosti i bezbednosti" doneta odluka da se na nekoliko mesta na granici s Grčkom podigne žičana ograda visoka tri metra, s ciljem da se spreče nelegalni ulasci u zemlju. Kako prenose makedonski mediji, Todorov je prilikom obilaska granice kod Đevđelije, gde u najvećoj meri izbeglice ulaze u Makedoniju iz Grčke, rekao da su u sukobu s migrantima, do kojeg je na granici sa Grčkom u blizini prelaza Bogorodica došlo u popodnevnim satima, makedonske bezbednosne snage reagovale saglasno svojim ovlašćenjima, kao i da je trenutna situacija na granici stabilna i da je pod kontrolom.

Grupa od nekoliko stotina izbeglica, koje se od prošle nedelje nalaze na granici sa Grčkom jer im Makedonija ne dozvoljava ulazak jer dolaze iz zemalja u kojima nema ratnih sukoba, sukobila se sa makedonskom policijom kada je počelo postavljanje žičane ograde.

Izbeglice su makedonske policajce gađali kamenja i staklenim flašama nakon čega su pokušali da nasilno uđu u zemlju, dok je makedonska policija uzvratila suzavcem i šok bombama.

Policija je navela da je bilo povređenih na obe strane.

XS
SM
MD
LG