Dostupni linkovi

Novi Sad: Ekstremisti izgazili zastavu LSV


Stotinak aktivista ekstremističke organizacije SNP Naši i zabranjenog klerofašističkog Obraza i neonacističkog Nacionalnog stroja izgazili su u subotu uveče zastavu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ispred prostorija te stranke u Novom Sadu.Oni su prvo održali skup u centru grada, kod Vladičanskog dvora, gde su klicali ruskom predsedniku Vladimir Putinu i proslavili 97. godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Potom su, uz pratnju jakih policijskih snaga, odšetali do prostorija LSV i uništili zastavu te stranke.

"Došli smo ovde da vratimo Nenadu Čanku ono što je negde zaboravio. Ja ću zastavu staviti na zemlju, a vi obrišite cipele, da ne idete prljavi kući", poručio je na megafonu jedan od učesnika skupa. Oni su prethodno u centru grada uzvikivali i pogrdne parole na račun predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a potom su u vazduh pustili zapaljene leteće lampione, od kojih jedan završio na krovu Gradske biblioteke, zbog čega su morali da reaguju i vatrogasci.

Ekstremisti su nosili i fašističke simbole. Iste organizacije pokušale su pre nekoliko nedelja da organizuju protest ispred prostorija LSV, ali nisu dobili dopuštenje. LSV je u saopštenju nakon incidenta upitao MUP zašto je dopustio održavanje skupa. "Ne postoji nijedan razlog niti opravdanje da se u centru Novog Sada dozvoli okupljanje Obraza, čiji je rad Ustavni sud Srbije zabranio pre tri i po godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, niti organizacije Naši koja je svojim radom i učinkom u oblasti izazivanja mržnje i nasilja, takođe, odavno zavredila da budu zabranjena", saopštio je LSV.

Ta stranka je upitala zašto se Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacije ne primenjuje.

"Pustiti fašiste na ulicu u ime demokratije isto kao pustiti pacove u dečiju sobu zbog ekologije", navodi se u saopštenju.

Vojvođanska partija pozvala je nadležne institucije da sankcionišu ekstremiste koji su u Novom Sadu pravili incidente i dodala Vojvodina nikada neće biti poligon za fašiste koji seju strah i mržnju.

"Temelji antifašizma su duboko utemeljeni u vojvođanskom društvu, društvu tolerancije, kulture i prosperiteta, koje ni jedan naci bolesnik ne može narušiti", navela je Vojvođanska partija u saopštenju.

XS
SM
MD
LG